
Face-lift
Wat is een Face-lift?
Vanaf ongeveer onze dertigste levensjaar begint onze huid langzaam te verouderen. De huidveroudering kenmerkt zich in een slappe huid (verminderde elasticiteit), dunne huid in het gelaat en hals en ook rimpels. Tevens zal de bot- en spiermassa met de jaren afnemen. Het verslapte weefsel zal geleidelijk aan afzakken naast onze kin (Hamsterwangen). Door deze huiduitzakking ontstaan er marionetlijnen, dit zijn de lijnen die vanaf de mondhoek naar de kin lopen. Ook de hals zal onderhevig zijn aan verslapping en plooivorming. Dit is een natuurlijk proces, maar wordt vaak versterkt door externe factoren.
Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strakgetrokken, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen. Als er onder de kin overmatig vetweefsel aanwezig is of als de hals dikke huidplooien heeft, kan het noodzakelijk zijn deze ook te ‘liften’ en of liposuctie te doen. Een facelift wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Het is belangrijk te weten dat deze operatie geen effect heeft op rimpels op het voorhoofd, rond de mond of de oogleden.
Gezien de Anatomische structuren kan de facelift in drie lagen worden uitgevoerd. De Minilift of S-lifts betreft alleen de huid , Bij de MACS-lifts en de Facelifts vindt er vindt de ingreep voornamelijk in de SMAS ( Superficial Musculo Aponeurotic System) laag plaats. Bij de Deep Plane Facelift-worden wordt gedeeltelijk onder de spierlaag geopereerd
Er zijn dus verschillende soorten facelifts en daarbij komen ook nog diverse technieken om te liften. De verschillende benamingen “klassieke”, “complete”, of “mini” facelift zorgen voor nog meer verwarring. Hoe de facelift ook heet, wanneer het gebied tussen de ogen en kin worden behandeld, spreken wij over een facelift. Bij rimpels en huidveroudering in de hals, spreken we van een andere behandeling.
Het verschil tussen een MACS-lift en de” klassieke” facelift is voornamelijk de operatietechniek. Beide ingrepen behandelen grotendeels hetzelfde gebied. Bij een klassieke facelift loopt het litteken vaak iets langer door achter het oor, waardoor ook de hals deels wordt meegenomen en wordt er meer onderhuids vrijgemaakt .
De Operatie
Minilift
Bij de minilift of S-lift wordt alleen de huid van de wangen en de kaak losgemaakt en strakker getrokken. Dit geeft een zeer tijdelijk effect heeft, deze ingreep wordt door mij bijna niet uitgevoerd.
MACS lift
Voor een beter en langduriger resultaat moet je ook de diepere laag liften. Een techniek waarbij dit gebeurt is de MACS lift, waarbij de wangen, kaaklijn en het bovenste gedeelte van de hals worden gelift. De huid wordt losgemaakt van het onderhuidse bind- en spierweefsel (SMAS). Deze SMAS(Superficial Musculo Aponeurotic System)is eigenlijk het fundament van het gezicht en heeft veel meer stevigheid dan de huid zelf. Via speciale hechtingen wordt deze SMAS-laag aangetrokken en vastgezet. Daarna wordt de huid hier overheen gecorrigeerd en weer gehecht. De hoeveelheid huid dat wordt losgemaakt van de onderlaag is minder dan de facelift
FACE lift of “Klassieke Facelift”
De Incisie is vaak wat langer dan bij de MACS lift met name achter het oor De huid wordt losgemaakt van het onderhuidse bind- en spierweefsel (SMAS), zo;as ook bij de MACS lift. Maar er wordt onderhuids meer vrijgemaakt Via speciale hechtingen wordt de SMAS-laag aangetrokken en vastgezet. Daarna wordt de huid hier overheen gecorrigeerd en weer gehecht. Dus bij een Facelift is meestal de incisie iets langer en wordt er onderhuids meer vrijgemaakt.
Deep plane facelift
In tegenstelling tot een traditionele facelift, die zich richt op de huid en de onderliggende SMAS-laag (Superficial Musculo Aponeurotic System), richt de Deep Plane Facelift-techniek zich op de dieper gelegen weefsels die de contouren van het gezicht bepalen.
Feiten over de Facelift behandeling
Anesthesie: Lokaal met een sedatie / algehele anesthesie
Operatieduur: 3 uur
De risico's en mogelijke complicaties
Enkele mogelijke complicaties kunnen zijn:
-Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist).
-Negatieve reactie op de verdoving.
-Nabloeding.
-Infectie.
-Gevoelsverandering.
-Blijvende littekens.
-Schade aan onderliggende structuren.
-Onbevredigend esthetisch resultaat.
Roken
Als u op het moment van de operatie rookt, tabaksproducten of nicotineproducten gebruikt dan heeft u een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Het kan ook een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Daarom is het belangrijk om minstens vier weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces. Wanneer u wordt blootgesteld aan meeroken loopt u mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Mensen zonder blootstelling hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties.
Wanneer moet u contact opnemen met de kliniek?
Na de operatie is het belangrijk goed te controleren of alles goed gaat. Er kunnen complicaties ontstaan, maar veel complicaties zijn niet ernstig. Wanneer u een van de volgende complicaties heeft kunt u contact met ons opnemen:
Roodheid
Nabloeding
Koorts (38,0)
Veel pijn
Abnormale zwelling
Warmte van de huid
Verlies van functie
Na de operatie
Het is verstandig dat u voor de operatie in een goede conditie verkeert. Voordat u geopereerd wordt moeten eerdere operaties en eventuele allergieën bekend zijn bij uw plastisch chirurg. Als u medicijnen gebruikt, geeft uw plastisch chirurg aan met welke medicijnen u voor de operatie moet stoppen. Dit geldt met name voor medicijnen die de bloedstolling remmen, zoals Aspirine, Sintrom en Marcoumar. Als pijnstiller is paracetamol toegestaan.
Wij adviseren u om minstens twee weken voor de operatie en tijdens het genezingsproces te stoppen met roken.
De operatie wordt in dagbehandeling uitgevoerd, en u zult voor vervoer naar huis moeten zorgen. U mag niet zonder begeleiding naar huis op de dag van de operatie.
We adviseren om na de operatie het wondgebied te koelen met een icepack. U doet er goed aan deze voor de operatie aan te schaffen. Ze zijn bij de meeste drogisterijen verkrijgbaar. Diepvrieserwtjes of ijsblokjes in een washand geven hetzelfde effect. Ook is het prettig als iemand u tijdens de eerste dagen thuis helpt wanneer dat nodig is.
Een facelift wordt doorgaans niet als pijnlijk ervaren. Soms is er een licht trekkende pijn die veroorzaakt wordt doordat de huid en de onderliggende weefsels zijn strakgetrokken. Ook kunnen de littekens wat gevoelig zijn. Indien u last heeft van napijn mag u daarvoor een pijnstiller als paracetamol innemen.
Nazorg
Na de operatie voelt u meestal niet veel pijn. Wel is er kans op zwellingen en bloeduitstortingen rond het behandelde gebied. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan moet u de eerste week steunverband dragen en koelen . Deze wordt bij uw eerste controle afspraak door de verpleegkundige verwijderd. Tijdens uw eerste controle worden de hechtingen verwijderd en krijgt u ondersteunende pleisters op de littekens om een nog mooier resultaat te krijgen.
Sporten mag weer na zes weken.
Resultaat
Het genezingsproces gaat geleidelijk aan, waardoor u een aantal weken zal moeten wachten om een goed beeld te krijgen van het resultaat. Vooral wanneer de zwellingen en kneuzingen verdwijnen, krijgt u meer kijk op uw gezicht. Er kunnen nog kleine veranderingen optreden gedurende de maanden erna. Wel zijn de meeste patiënten tevreden met het resultaat, vooral als hun verwachtingen realistisch waren.
Littekens
Littekens hebben een tot anderhalf jaar nodig om volledig tot rust te komen.