
Borstvergroting
Wat is een Borstvergroting?
Borstvergroting of Augmentatie
In Nederland worden er ongeveer 3.000 – 6.000 borst vergrotende operaties per jaar uitgevoerd. Deze operatie met siliconen protheses wordt door plastische chirurgen uitgevoerd met een hoge mate van patiënten tevredenheid. Een borstvergroting kan bijdragen aan het vergroten van het zelfvertrouwen van een vrouw die naar haar gevoel te weinig borstvolume heeft of te veel borst volume heeft verloren na b.v. zwangerschap. Deze ingreep brengt de nodige discussie met zich mee, in de media maar ook bij artsen en patiënten. Het betreft een operatie aan een vrouwelijk orgaan dat dynamische veranderingen ondergaat in de loop van het leven. Tevens ontstaat er bij meer dan 10 % van de vrouwen borstkanker. Een borstvergroting kan gevolgen hebben voor het toekomstige bevolkingsonderzoek op borstkanker (mamma-carcinoom) d.m.v. mammografie. De implantaten hinderen de interpretatie van het mammogram. MRI of aanvullende echografie kan nodig zijn als aanvullende onderzoek. Na een borstvergroting is het geven van borstvoeding minder goed mogelijk in vergelijking met vrouwen die geen borstvergroting hebben ondergaan. Het is daarom aan te raden een borstvergroting uit te stellen tot na de zwangerschap.
Siliconen Prothese
Deze borstprothesen bestaan uit een omhulsel van siliconen gevuld met siliconengel of een fysiologisch zout. Er bestaan ook prothesen met een dubbele wand. Het binnenste volume is dan gevuld met siliconengel en de buitenste envelop met fysiologisch zout. Een borstprothese is dus gemaakt van lichaamsvreemd materiaal. Dit wordt, door uw eigen lichaam met een laagje bindweefsel rond de prothese af gekapseld. Dit noemen we het kapsel en deze inkapseling is de normale reactie waarmee het lichaam de prothese accepteert. Over het gebruik van siliconen bestaan veel misverstanden. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft echter nooit met zekerheid aangetoond dat siliconen een schadelijk effect hebben op de gezondheid. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, waarvan alle geregistreerde plastisch chirurgen in Nederland lid zijn, is van mening dat een borstvergrotende operatie met behulp van siliconen een verantwoorde medische ingreep is. De levensduur van de prothesen kan beperkt zijn. Daarom adviseren wij uw om tien jaar na de operatie een afspraak te maken met een plastisch chirurg om uw implantaten te laten onderzoeken.
Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen van een mamma-argumentatie goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico's. De plastisch chirurg overlegt verder met u over de grootte van de in te brengen prothese. Over het algemeen wordt er gestreefd naar borsten, die passen bij uw postuur. Tevens bespreekt de chirurg de plaats, waar de littekens komen. Zoals bij iedere operatie worden er bij een borstvergroting blijvende littekens gemaakt. De prothesen worden onder het klierweefsel of onder de borstspier geplaatst.
De Operatie
De operatie duurt gemiddeld een tot anderhalf uur en vindt onder algehele anesthesie plaats in dagbehandeling. De prothesen worden meestal via een incisie in de huidplooi onder de borst ingebracht. De prothesen worden tussen de borstklier en de borstspier geplaatst, of onder de spier direct op de ribben. De plastisch chirurg bespreekt met u wat voor u de meest geschikte methode is. Aan het eind van de operatie worden de borsten verbonden met een steungevend verband of een sport BH. Meestal zijn er geen drains niet nodig zijn. Soms worden er twee drains aangebracht die verbonden zijn met twee vacuüm flesjes. Via deze drains wordt het wondvocht uit het operatiegebied afgevoerd.
Na de operatie
Na de operatie voelen de borsten soms pijnlijk en gespannen aan. Dit wordt in de regel binnen enkele dagen minder. Bij ontslag uit onze kliniek krijgt U een afspraak mee voor controle op het spreekuur. U krijgt van ons een telefoonnummer mee waarop wij 24 uur per dag voor noodgevallen bereikbaar zijn, u krijgt dan altijd een arts aan de telefoon. Tijdens het polikliniekbezoek worden zo nodig de hechtingen verwijderd. Het is verstandig voor de eerste week thuis hulp te regelen. Er wordt aanbevolen om de eerste vier weken na de operatie dag en nacht een BH te dragen. Daarnaast wordt soms een elastische band boven de borst geadviseerd. Alle bewegingen, die pijnloos kunnen worden uitgevoerd, zijn toegestaan. U kunt echter de eerste zes weken na de operatie beter niet sporten, zwaar tillen of Uw armen hoog boven het hoofd brengen.
Resultaten
Een borstvergroting is een redelijk veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. De meeste vrouwen zijn tevreden over het resultaat, maar toch kan er wat te wensen overblijven. Er blijven altijd littekens, die overigens meestal weinig opvallen. U wordt naar beste kunnen behandeld, maar er kunnen geen garanties gegeven worden voor een goed resultaat of voor volledige symmetrie van de borsten.
Feiten over de Borstvergroting behandeling
Anesthesie: algehele anesthesie
Operatieduur: 1 uur .
Voor de dag van de operatie regelt U vervoer naar het ziekenhuis en weer naar huis. U mag niet zelf naar huis rijden of fietsen na de operatie.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Vertel dit altijd aan uw plastisch chirurg. Vraag aan uw arts van wie u de bloedverdunnende medicijnen krijgt of u tijdelijk mag stoppen met deze medicijnen. Uw voorschrijvend arts vertelt u dan hoeveel dagen u voor de operatie met de bloedverdunnende medicijnen moet of kunt stoppen.
Heeft u de dag voor de operatie koorts of griep? Belt u dan belt u met de kliniek. Uw arts beslist dan of de operatie kan doorgaan of uitgesteld wordt.
Op de dag van de operatie gebruikt u geen producten voor de verzorging van uw huid op uw gezicht. Ook gebruikt u geen make-up.
Drink geen alcohol 1 dag voor de operatie. Gebruik van alcohol geeft kans op nabloeden van de wond.
Als u op het moment van de operatie rookt, tabaksproducten of nicotineproducten gebruikt dan heeft u een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Het kan ook een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Daarom is het belangrijk om minstens vier weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces. Wanneer u wordt blootgesteld aan meeroken loopt u mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties
De risico's en mogelijke complicaties
Algemene operatierisico’s
Nabloeding, infectie, vochtophoping, trombo-embolie, vertraagde wondgenezing en ontsierende littekenvorming zijn risico’s van een operatie.
Specifieke risico’s
Na een borstvergroting kan er tijdelijk gevoelsverandering van de tepels/borst ontstaan.
Opengaan van de wond
Bij het te vroeg verwijderen van de pleisters of hechtingen kan de wond open gaan. Laat daarom de pleisters en hechtingen zitten tot de controle twee weken na de ingreep.
Algemene operatierisico’s
Nabloeding, infectie, vochtophoping, trombo-embolie, vertraagde wondgenezing en ontsierende littekenvorming zijn risico’s van een operatie.
Specifieke risico’s
Na een borstvergroting kan er tijdelijk gevoelsverandering van de tepels/borst ontstaan.
Opengaan van de wond
Bij het te vroeg verwijderen van de pleisters of hechtingen kan de wond open gaan. Laat daarom de pleisters en hechtingen zitten tot de controle twee weken na de ingreep.
Wanneer moet u contact opnemen met de kliniek?
Na de operatie is het belangrijk goed te controleren of alles goed gaat. Er kunnen complicaties ontstaan, maar veel complicaties zijn niet ernstig. Wanneer u een van de volgende complicaties heeft kunt u contact met ons opnemen:
Roodheid
Nabloeding
Koorts (38,0)
Veel pijn
Abnormale zwelling
Warmte van de huid
Verlies van functie
Na de operatie
Informatie hier